Parapähkinä

Parapähkinä tai brasilianpähkinä on ainoa täysin villi pähkinälajike. Laji kasvaa vain Amazonin sademetsissä: Boliviassa, Brasiliassa, Guyanassa, Kolumbiassa, Perussa ja Venezuelassa. Se on valtavan, ikivihreän puun (Bertholleria excelsia) siemen.

Majesteettiset parapähkinäpuut ovat yksi Amazonin sademetsien suurimmista puulajeista. Puiden rungot kurottavat jopa 60 metrin korkeuteen ja voivat olla halkaisijaltaan parimetrisiä, latvukset taas levittäytyvät usein 40-metrisiksi. Puut elävät satoja vuosia, joidenkin arvioidaan olevan jopa tuhat vuotta vanhoja. Hedelmää nuori puu alkaa tuottaa noin 20-vuotiaana, ja parhaassa iässä olevat puut tekevät vuosittain noin 30–40 kiloa pähkinää. Laji kasvaa varsin harvassa: hehtaarilla on yleensä vain yhdestä kolmeen puuta.

Itse pähkinät kasvavat kookospähkinää muistuttavien tummanruskeiden, puisevien hedelmien sisällä. Kypsinä hedelmät voivat painaa parikin kiloa, ja tuottavat 8–24 lohkomaista siementä: brasilian pähkinää. Hedelmän kypsyminen kestää noin 14 kuukautta, ja satoaika on joulu– maaliskuussa, kun rankat sateet pudottavat ne puista maahan. Paikalliset pähkinänkerääjät (esp. castañeros) muuttavat satokaudeksi pieniin kyliin keskelle sademetsää, poimivat pudonneet hedelmät maasta ja hakkaavat kovan kuoren auki machete-veitsillä.

Brasilian pähkinäpuut ovat riippuvaisia sademetsien herkästä ekologiasta. Puut tuottavat satoa ainoastaan koskemattomissa sademetsissä. Parapähkinäpuun kauniin keltaisten kukkien pölyttämiseen näet tarvitaan eräitä suurikokoisia mehiläislajeja, joiden lisääntyminen puolestaan vaatii tietyn orkidealajin (Coryanthes vasquezii) läsnäoloa.

Jos metsää tuhotaan, orkidealaji katoaa, jolloin katoavat myös pölytykseen kykenevät mehiläiset – ja niin myös pähkinäpuiden kyky tehdä hedelmää. Metsähakkuiden jäljiltä Brasilian pähkinäpuun sadot ovat niukat, eivätkä ne riitä kaupalliseen myyntiin. Puiden kasvattaminen viljelmillä ei myöskään ole tuottanut riittäviä satoja.

Vaikka pähkinät kasvavat villeinä, ja niiden kerääminen on pääasiassa paikallisten alkuperäiskansojen hallussa, on Brasilian pähkinöiden ympärille muodostunut maailmanlaajuinen bisnes, jonka vuosittainen arvo on noin 35 miljoonaa euroa. Pitkään parapähkinöiden kauppaa hallitsi Brasilia, mutta tätä nykyä suurin viejä on Bolivia, joka hallitsee yli puolta markkinoista.

Pakattuja brasilian pähkinöitä tulisi säilyttää pimeässä, viileässä ja kuivassa. Rasvaisuutensa vuoksi ne härskiintyvät herkästi, mutta oikeissa olosuhteissa pähkinät säilyvät jopa vuoden päivät.

Parapähkinäfaktoja

Brasilian pähkinöiden poiminta on vaarallista touhua. Pähkinänkerääjien on varottava paitsi villieläimiä ja myrkkykäärmeitä myös taivaalta putoilevia pähkinöitä, jotka voivat osuessaan aiheuttaa pahojakin vammoja.
Parapähkinäpuun menestymiseen on vaikuttanut sademetsässä majaileva kissankokoinen agoutijyrsijälaji. Terävähampainen agouti on yksi ainoista eläimistä, joka kykenee rikkomaan hedelmän kovan kuoren. Varastoimalla siemeniä maahan agoutit ovat levittäneet puulajia ympäri Amazonin laaksoa.

Pakkauskoko

Pussi 170 g