Macadamia

Macadamia eli australianpähkinä (Macadamia integrifolia tai Macadamia tetraphylla) on Koillis-Australiasta kotoisin oleva pähkinälaji. Ikivihreä, pieni ja tuuhea macadamiapuu viihtyy kosteissa olosuhteissa: luonnossa sitä esiintyy sademetsissä ja jokirannoilla.

Macadamian keltaiset tai vaaleanpunaiset kukat kasvavat tiiviissä kimpussa, ja niistä kehittyvät pyöreät pähkinät roikkuvat terttumaisessa muodostelmassa. Vihreän pehmeämmän ulkokuoren alta löytyvät, erittäin kovat sileäkuoriset pähkinät poimitaan maasta, kun ne ovat kypsyneet, Australiassa yleensä maalis- ja syyskuun välissä.

Macadamia muistuttaa maultaan ja muodoltaan paljon hasselpähkinää, mutta on suurempikokoinen. Se on pähkinöistä runsasrasvaisin: yli kolme neljännestä pähkinän painosta on rasvaa.

Macadamia on maailman pähkinämarkkinoilla varsin pieni tuote. Suurimpia macadamian tuottajia ovat Australia ja Havaiji. Lisäksi macadamiaa kasvatetaan kaupallisesti useammassa Etelä-Amerikan ja Afrikan maassa, Uudessa Seelannissa ja Kaliforniassa. Australiassa macadamian sato on noin 40 000 tonnia (kuorellista pähkinää) vuosittain, ja se on maanosan ainoa kotoperäinen laji, jota viedään maailmalle kaupallisesti merkittäviä määriä.

Australianpähkinäpuu on suosittu myös koristekasvina, ja sen pähkinöistä puristettua macadamiaöljyä käytetään kosmetiikkatuotteissa ja ruoanlaitossa.

Terveysvaikutukset

Macadamia on yksi rasvapitoisimmista pähkinöistä: noin 60 % sen painosta on sydämen toimintaa ja kolesterolitasapainoa edistäviä tyydyttymättömiä rasvoja. Lisäksi siinä on paljon hampaiden ja luuston kasvulle tärkeää fosforia ja aivojen ja hermoston toiminnassa olennaista kaliumia. Rasvaisuutensa vuoksi macadamia-pähkinät ovat hyvin energiapitoisia, joten niitä tulee syödä kohtuudella, osana monipuolista ruokavaliota.

Macadamiafaktoja

Macadamian nimi juontuu australialaiselta filosofi John Macadamilta, jota botanisti Ferdinand Mueller kunnioitti nimeämällä lajin ystävänsä mukaan. Kalifornian Berkeleyn yliopiston kampukselta löytyy edelleen kaksi macadamia-puuta, jotka istutettiin sinne 1880-luvun alussa.

Pakkauskoko

Pussi 140 g