Cashew

Cashew-pähkinä on tropiikissa kasvavan ikivihreän munuaispuun (Anacardium occidentale) siemen. Laji on kotoisin Brasiliasta, mutta on levinnyt laajalle Kaakkois-Aasiaan ja Afrikkaan.

Villinä cashewpuu kasvaa jopa 15-metriseksi, mutta tyypillinen viljelty cashewpuu on noin 6–10 metrinen. Se viihtyy lämpimissä olosuhteissa, erityisesti rannikoilla. Puu kukkii useimmilla alueilla marras–tammikuussa, ja hedelmät kypsyvät parin kuukauden sisällä kukinnasta. Puu kasvattaa cashew-omenaksi kutsutun päärynämäisen ”valehedelmän”, joka oikeammin sanottuna on kasvin kukkaperä. Tämän kirkkaankeltaisesta räikeän punaiseen vaihtelevan mehukkaan molluskan alapinnalla kasvaa varsinainen hedelmä: kovakuorinen siemen, jonka tunnemme cashewpähkinänä. Cashewpuun suomenkielinen nimi juontuu siemenen sileän, ja erittäin myrkyllisen kuoren munuaista muistuttavasta muodosta.

Makea cashew on yksi suosituimmista syöntipähkinöistä, mutta verrattain kallis, sillä pähkinöiden käsittely on vaivalloista. Cashew-omenat poimitaan puusta, pähkinäosa erotetaan niistä käsin ja annetaan kuivua auringossa useita päiviä. Sen jälkeen ne kuumennetaan höyryllä, jotta kova kuori murtuisi helpommin. Pähkinät särjetään yksitellen. Tämän jälkeen niitä kuivataan edelleen, ja siemenen ohut ruskea kuorikerros poistetaan. Vaikka osa cashew-pähkinöiden prosessoinnista on mahdollista tehdä myös koneellisesti, monesti se tapahtuu edelleen käsin. Esimerkiksi Intiassa poiminta ja käsittely työllistävät kausittain jopa miljoona ihmistä.

Alun perin cashew kulkeutui 1500-luvulla portugalilaisten mukana Brasiliasta Intian Goalle. Intia onkin edelleen Nigerian ohella cashew-kaupan suurtekijä. Tätä nykyä sitä viljelevät myös Afrikan maat Mosambik, Tansania, Kenia, Benin, Togo, Ghana ja Guinea-Bissau, Etelä-Amerikassa Brasilia ja Aasiassa Indonesia ja Vietnam. Myös Kiina on alkanut kilpailla cashew-markkinoilla yhä voimakkaammin.

Pakkauskoot:

Cashewpähkinä natural pussit
180 g, 380 g, 800g

Cashewpähkinä paahdettu ja suolattu pussit
180 g, 380 g