Pinjansiemen

Pinjansiemenet ovat mäntykasvien (Pinaceaeperhe, Pinus-suku) käpyjen sisällä kasvavia syötäviä siemeniä. Kaikki kaupallisista pinjansiemenistä eivät ole siis varsinaisen pinjan (Pinus pinea) siemeniä vaan noin 20 muustakin mäntykasvilajista kerätään siemeniä myytäviksi pinjansiemeninä.

Siementen kypsyminen havupuun käpyjen sisällä voi viedä lajista riippuen kuukausista vuosiin. Euroopassa kasvavan pinjan (Pinus pinea) kohdalla käpy on täysin kypsynyt vasta kolmen vuoden jälkeen. Silloin kävyn suomut ovat auenneet ja niiden välissä sijaitsevat parisenttiset pitkulaiset siemenet irtoavat ravistamalla. Siemenen tumma kuorikerros poistetaan ja alta paljastuu vaalea, pehmeän rasvainen siemen. Pinjansiemenet myydään sellaisenaan tai paahdettuina.

Joissain lajeissa kävyt kerätään jo ennen suomujen aukeamista, ja ne avataan lämmittämällä ja kuivaamalla useamman päivän ajan. Kolmas tapa on kerätä puusta varisseita pinjansiemeniä suoraan maasta.

Kiina on suurin pinjansiementen viejä, ja Yhdysvalloissa tuotantoa on merkittävissä määrin. Euroopassa Italia, Espanja, Portugali ja Turkki kasvattavat siemeniä.

Pinjansiemenet säilyvät kuivassa ja viileässä noin vuoden.

Pakkauskoko

Pussi 85 g

Jaa tämä sivu