Hasselpähkinä

Koivunsukuisissa puissa tai pensaissa kasvava hasselpähkinä on suosittu pähkinälaji niin sellaisenaan syötynä kuin monien ruokien ja leivonnaisten raaka-aineena. Erilaisia hasselpähkinää kasvattavia lajeja on 14–18, ja ne kuuluvat kasvitieteellisesti Corylus-sukuun. Tyypillisimmät viljellyt lajit ovat pienikokoiset Corylus avellana ja Corylus maxima, tai eri lajeista jalostetut hybridit.

Corylus avellana eli euroopanpähkinäpensas on ainoa pähkinälaji, joka menestyy myös Suomen luonnossa. Laji suosii kalkkiperäistä maastoa, ja viihtyy runsas- ravinteisissa lehti- ja sekametsissä.

Viljellyt pähkinäpensaat ja -puut kasvavat noin 2–8 metrisiksi. Toisin kuin muut hedelmiä tekevät puut, nämä puut tai pensaat pölyttyvät jo talvella. Tuuli levittää siitepölyn koivun norkkoja muistuttavista uroskukinnoista naaraskukintoihin, jotka kevään tullen alkavat kypsyttää pähkinöitä. Pienissä rykelmissä kasvavat hasselpähkinät ovat kypsiä syksyllä, ja sadonkorjuu tapahtuu elokuusta lokakuuhun.

Pähkinöiden poiminta voi tapahtua poimimalla rykelmät oksista käsin, ravistamalla ne koneellisesti alas tai odottamalla, että pähkinät tippuvat omia aikojaan ja korjaamalla ne sitten maasta. Pähkinöitä kuivatetaan, ja ne irrotetaan lehtitaskustaan. Hasselpähkinää myydään niin kuorellisena kuin kuorettomana, parhaimmillaan se on paahdettuna.

Kaupallisesti hasselpähkinöitä kasvatetaan Turkissa, Azerbaidzanissa, Italiassa, Kreikassa, Espanjassa, Georgiassa, Iso-Britannian Kentissä ja Yhdysvalloissa Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa. Turkki on ylivoimaisesti suurin tuottaja: kolme neljästä maailmassa kulutetusta hasselpähkinästä on turkkilainen. Hasselpähkinäpellot levittyvät Turkissa etenkin Mustan meren rannoille ja työllistävät vuosittain 400 000 työläistä.

Hasselpähkinä on suosittu raaka-aine konvehdeissa ja muissa suklaamakeisissa, ja sitä käytetään useassa maailmanlaajuisesti tunnetussa tuotteessa, kuten Frangelico-liköörissä ja Nutella-levitteessä. Pelkästään Nutellassa hasselpähkinää kulutetaan noin 400 tonnia vuosittain.

Pakkauskoko

pussi 150 g

Terveysvaikutukset

Monikäyttöinen hasselpähkinä sisältää paljon ruuansulatusta vauhdittavaa ravintokuitua. Lisäksi hasseleissa on sydämelle ystävällisiä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja antioksidantteja, erityisesti E-vitamiinia. Hasselpähkinä toimii myös hyvänä kalsiumin, sinkin, folaatin ja biotiinin lähteenä.

Jaa tämä sivu