Aprikoosi

Aprikoosipuu (Prunus armeniaca) on kotoisin Kiinasta, ja saapui Eurooppaan ensi kertaa Aleksanteri Suuren mukana 300-luvulla eaa. Aprikoosi on perinteinen kuivahedelmä, ja kuivatut aprikoosit olivat säilyvyytensä ansiosta tärkeä kauppatavara jo muinaisen silkkitien varrella.

Alle kymmenmetrinen aprikoosipuu kukkii huhti-toukokuussa, ja makeat pienet hedelmät ovat kypsiä poimittaviksi heinäkuusta eteenpäin. Poimimisen jälkeen aprikoosit pestään ja kuivataan auringossa tai kuumailmapuhalluksessa, ja tyypillisesti käsitellään rikkioksidilla, jotta niiden oranssi sävy ja koostumus säilyvät. Käsittelemättömät aprikoosit ovat rusehtavia tai tummia ja muodoltaan karkeampia. Aprikoosit kuivataan tavallisimmin kokonaisina, ilman kiveä. Kuivatun aprikoosin kosteuden tulisi olla alle 25 % hedelmän painosta.

Kalifornia on tärkeä tuottaja, mutta Turkki, erityisesti Malatyan maakunta, on tämänhetkinen maailman markkinajohtaja.

Kuivattuja aprikooseja voi säilyttää viileässä ja pimeässä huoletta ainakin vuoden.

Terveysvaikutukset

Kuivatut aprikoosit ovat hyvä kuidun lähde. Niissä on paljon liukenevaa kuitua, joka edistää ruuansulatuksen toimintaa, ja sitoo rasvahappoja alentaen elimistön LDL- ja kokonaiskolesteroliarvoja.
Aprikooseissa on myös verenpainetta alentavaa ja luuston toiminnassa tärkeää kaliumia, sekä jonkin verran rautaa. Lisäksi ne sisältävät antioksidantteja kuten karoteeneja, jotka vahvistavat elimistön vastustuskykyä. Osa beetakaroteenista muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi, joka on tärkeää muun muassa silmän sarveiskalvon toiminnassa.

Jaa tämä sivu