Ananas

Ananaksen (Ananas comosus) hedelmä on oikeammin epähedelmä, joka koostuu useista yhteen kasvaneista marjoista.

Trooppisissa olosuhteissa viihtyvä ananas on metristä puoleentoista metriin korkea monivuotinen kasvi. Jäykkien piikkimäisten lehtien keskelle kasvavassa kukinnossa on parisataa sinipunaista kukkaa. Kukista kehittyy marjoja, jotka paisuessaan muodostavat yhden, kerrotun hedelmän: ananaksen. Kukinnasta hedelmän kypsymiseen kestää puolisen vuotta, ja hedelmä on valmis poimittavaksi, kun se on ainakin osittain muuttunut vihreästä keltaiseksi.

Suurimpia ananaksen tuottajia ovat Filippiinit, Thaimaa ja Costa Rica.

Suurin osa ananaksen painosta, jopa 80–90 %, on vettä, joten kuivattuna sitä harvemmin myydään ilman lisättyä sokeria. Kuivattu sokeroitu ananas säilyy kuivassa ja viileässä 12–18 kuukautta.

Terveysvaikutukset

Kuivattuihin ananaspaloihin on miltei aina lisätty sokeria, joten niissä on runsaasti kaloreita suhteessa painoon. Ne sisältävät kuitenkin huomattavia määriä kalsiumia, kaliumia, fosforia ja magnesiumia.

Jaa tämä sivu